Cum trecem peste iarnă mușcatele?

Există trei metode de a salva mușcatele și a vă bucura de ele anul următor. Știind că sunt plante perene, care nu rezistă la temperaturi negative, toate metodele au în comun protejarea în spații în care temperaturile nu coboară sub 5 grade.

Metoda 1: Este recomandată pentru cazul în care aveți un număr mare de plante și spațiu puțin pentru iernare. Constă în prelevarea de butași, la începutul toamnei, și înrădăcinarea acestora în tăvi cu compost amplasate pe pervazul interior al ferestrelor, în locuri fără soare direct, unde temperatura nu coboară sub 5 grade dar nici nu crește peste 10-12 grade. Aceste tăvițe se udă foarte puțin pe perioada iernii numai atunci când substratul este aproape uscat. Când ziua începe să se mărească și apar creșteri active se poate aplica îngrășământ pentru răsaduri și se recomadă ciupirea vârfurilor pentru o ramificare mai bună. Prin luna aprilie se pot transplanta, tot la interior, în ghivece de 9-10 cm după care, atunci când pericolul de îngheț a trecut, se pot căli (expune treptat la condiții de exterior) și se pot transplanta în ghivecele finale.

Metoda 2: Dacă dețineți doar câteva plante atunci puteți să le aduceți așa cum sunt la interior și să le mențineți active peste iarnă. De asemenea se poate induce o perioada de semirepaus prin tunderea acestora la 10 cm. Trebuie verificate săptămânal și udate ușor acelea al căror substrat s-a uscat complet. Atenție ca umiditatea din aer să nu fie prea ridicată pentru că poate să apară putregaiul cenușiu. Când vedeți primele semne de creștere activă (în aprilie) se transplantează, tot la interior, în substrat proaspăt și se începe fertilizarea. Atunci când trece pericolul de îngheț se călesc și se poziționează în locurile unde vor sta peste vară.

Metoda 3: Este o metodă mai puțin sigură dar care nu presupune niciun fel de întreținere peste iarnă. Astfel, înainte de primul îngheț, se scot plantele din ghivece, se curăță rădacinile complet de substrat și se întind la uscat pe rafturile unui garaj sau camere unde temperaturile nu coboară sub 5 grade. După uscare se înfășoară în ziare și se agață cu rădacinile în sus pe toata perioada iernii (tot într-o încăpere care nu îngheață). În primăvară se inspectează plantele, iar cele care au semne de creștere se bagă la hidratat într-o găleată cu apă 24 de ore, după care se scurtează tulpinile la 10 centimetri și se plantează în ghivece cu substrat proaspăt. Se poziționează pe pervazul ferestrelor (la lumină și căldură) și se dau afară de îndată ce timpul permite (nu uitați de călire).


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *